Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τέλος Ιουλίου οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για ζημιές από βροχοπτώσεις. Αίνιγμα η πληρωμή ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών οι οποίοι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις (για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις) ακόμα δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου μέχρι τέλος Ιουλίου, ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει τις εξατομικεύσεις και θα είναι σε θέση να πληρώσει για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις όσων οι καλλιέργειες επλήγησαν πέρσι από το πράσινο σκουλήκι εναπόκειται στο ΥπΑΑΤ πότε θα δώσει τα ΠΣΕΑ. Η αναμονή αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί αγανάκτηση στους βαμβακοπαραγωγούς
οι οποίοι όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο καλούνται μέχρι τις 29 Ιουλίου, μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες, να καταβάλουν τις νέες, αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ για τη φετινή σοδειά βαμβακιού, όταν δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για την περσινή.
Υπενθυμίζουμε ότι με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ (32.463 παραγωγοί) και τον διαχωρισμό σε τρεις ζώνες ανάλογα με τη ζημιά της βροχόπτωσης θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι.
Οι βαμβακοπαραγωγικοί νομοί της Ελλάδας χωρίστηκαν σε 3 ζώνες (25%, 30% και 35%), ώστε να συνυπολογιστεί η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μαζί με τα ΠΣΕΑ για την απώλεια εισοδήματος.

Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2010 στις βαμβακοκαλλιέργειες όλης της χώρας διαπιστώθηκαν:

I. Έντονες (σε ορισμένες περιπτώσεις) και εκτεταμένες προσβολές πράσινου σκουληκιού, με συνέπεια την απώλεια μέρους της παραγωγής, την οψίμιση της καλλιέργειας και την υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος. Τέτοιου είδους ζημιές δεν είναι καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Όμως, μετά από τεκμηρίωση, μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
II. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, βροχοπτώσεις παρατεταμένης διάρκειας και ύψους (σε ορισμένες περιοχές), που συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής, προξένησαν ζημιές στην παραγωγή βάμβακος, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Όσον αφορά στους βαμβακοπαραγωγούς που δεν θα αποζημιωθούν – όπως ανακοίνωσε πριν από μήνες και ο κ. Σκανδαλίδης – είναι αυτοί που έχουν ζημιά μέχρι 20% και είναι στο όριο της απαλλαγής και αυτοί που έχουν συγκομίσει παραγωγή μεγαλύτερη από πέρσι.

πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου