Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Στα Γιαννιτσά μία από τις πιο πλούσιες μονάδες παραγωγής βιομηχανικού σπανάκι

Αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει το βιομηχανικό σπανάκι όντας στη λίστα με τις προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς η ζήτηση των κατεψυγμένων λαχανικών αυξάνεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά

Το βιομηχανικό σπανάκι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών αποτελεί μια πρώτης τάξεως εναλλακτική μορφή καλλιέργειας, που ήδη μάλιστα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας.
Μια ομάδα παραγωγών, αποτελούμενη από δώδεκα μέλη...


...(σήμερα με την επωνυμία "Πέλλα"), λόγω των αλλαγών της ΚΑΠ, αποφάσισε να στραφεί σε μια νέα καλλιέργεια, την καλλιέργεια του βιομηχανικού σπανακιού. Ύστερα από επαφές με ιταλική εταιρεία, η ομάδα μετέφερε και προσάρμοσε την τεχνογνωσία της καλλιέργειας του βιομηχανικού σπανακιού στις τοπικές συνθήκες. Το βιομηχανικό σπανάκι, που παράγεται με σκοπό την πώλησή του ως κατεψυγμένο, δεν μοιάζει ως προς την καλλιέργειά του με το σπανάκι που καταναλώνεται φρέσκο. Είναι ορθόφυλλο, χαρακτηριστικό που επιτυγχάνεται με πολύ πυκνή σπορά και επιτρέπει τη μηχανική συγκομιδή του.
Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες της εν λόγω καλλιέργειας, το βιομηχανικό σπανάκι σπέρνεται δύο φορές τον χρόνο, και για κάθε σπορά πραγματοποιούνται δύο συγκομιδές. Συγκεκριμένα, η πρώτη σπορά πραγματοποιείται τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο για να δώσει παραγωγή τον Απρίλιο-Μάιο, ενώ η δεύτερη τον Ιούλιο-Αύγουστο για να δώσει παραγωγή στο τέλος φθινοπώρου.
Η σπορά, η οποία είναι πολύ πυκνή (300.000 φυτά ανά στρέμμα), είναι επιφανειακή και πραγματοποιείται με κατάλληλη σπαρτική μηχανή. Ο βιολογικός κύκλος του φυτού είναι μικρός. Από τη σπορά μέχρι την πρώτη συγκομιδή μεσολαβούν 60 ημέρες, και από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη συγκομιδή μεσολαβούν άλλες 20 ημέρες. Επίσης, η καλλιέργεια του βιομηχανικού σπανακιού μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά.
Η βασική λίπανση δεν είναι απαραίτητη, ενώ η επιφανειακή πραγματοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις. Ειδικότερα, πραγματοποιείται μία επιφανειακή λίπανση 20 ημέρες πριν από κάθε συγκομιδή. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι η προσβολή του περονόσπορου και η καταπολέμηση των ζιζανίων. Ο περονόσπορος αντιμετωπίζεται με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Η καταπολέμηση των ζιζανίων είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού η συγκομιδή πραγματοποιείται μηχανικά, γίνεται με τη χρήση ζιζανιοκτόνων ή ακόμη και με χρήση ξένης εργασίας. Εξάλλου, το παραγόμενο προϊόν οφείλει να είναι 100% απαλλαγμένο από άλλα φυτά και ξένες ύλες προκειμένου να προωθηθεί.

Πηγή:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου