Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Γεωπονικός Σύλλογος Π.Ε Πέλλας: Κουνούπια, μεταδιδόμενες ασθένειες και μέτρα αντιμετώπισης τους

Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί με όσα απασχολούν τους πολίτες προστίθεται, η προστασία από τα κουνούπια. Όπως αναφέρει ενημέρωση από τον Γεωπονικό Σύλλογο Π.Ε. Πέλλας, ιδιαίτερα μετά από όσα συνέβησαν πέρυσι με τις μεταδιδόμενες από αυτά ασθένειες, λίγες χρήσιμες πληροφορίες είναι αναγκαίες για την ενημέρωση όλων και την λήψη προληπτικών μέτρων από την αρχή της περιόδου. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι 

δεν αρκούν από μόνα τους τα μέτρα (προνυμφοκτονία- ακμαιοκτονία) που παίρνονται από την πολιτεία για την μείωση του πληθυσμού τους και την αποτροπή της παρουσίας τους σε κατοικημένες περιοχές, αλλά θα πρέπει και εμείς ως πολίτες, να επιδείξουμε ενεργή συμμετοχή.

Το κουνούπι ως έντομο

Το κουνούπι είναι ένα έντομο που ανήκει στην τάξη των διπτέρων και μαζί με την οικιακή μύγα και την κατσαρίδα είναι από τα περισσότερο γνωστά και από τα πλέον ενοχλητικά έντομα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 57 είδη που υπάγονται σε 7 γένη: Aedes με 17 είδη, Anopheles με 14 είδη, Culex με 12 είδη , Coquillettidia με 2 είδη, Culiseta με 6 είδη και Uranotaenia με 1 είδος (πηγή: Ιατρού Γ, Ημερίδα Οικοανάπτυξης «Έλεγχος Παρασίτων», 2008, Θεσσαλονίκη).
Το ενήλικο κουνούπι εμφανίζεται σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων από την γέννηση του αυγού και ζει 2 – 6 εβδομάδες ανάλογα με το κλίμα. Τα περισσότερα είδη των κουνουπιών εναποθέτουν τα αυγά τους στην επιφάνεια του νερού και ορισμένα στο έδαφος. Το θηλυκό κουνούπι γεννά 100-500 αυγά σε κάθε γενεά και συνήθως συμπληρώνουν 4 γενεές το έτος. Τα Θηλυκά και τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με ουσίες που βρίσκονται στο νέκταρ λουλουδιών, στα ώριμα φρούτα, σε εκκρίσεις φυτών και μελιτώματα εντόμων ενώ τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται επιπλέον αίμα, ως πηγή πρωτεϊνών για την παραγωγή αυγών.

Κουνούπια και δημόσια υγεία

Το γένος Culex (κοινό κουνούπι) περιέχει είδη που είναι ενδιάμεσοι ξενιστές πολλών αρμποϊών και τους φιλαρίασης. Τα κουνούπια του γένους Culex είναι τα πιο ενοχλητικά για τους κατοίκους των πόλεων και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι υπεύθυνα για την μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στον Άνθρωπο. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά, ενώ τρέφονται από αυτά. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ, 2010), 4 στα 5 άτομα που μολύνονται δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Τα κουνούπια του γένους Anopheles (ανωφελή) είναι τα σημαντικότερα για την Ελλάδα ως ενδιάμεσοι ξενιστές της ελονοσίας.
Τα κουνούπια του γένους Aedes (Αϊντες) παρουσιάζουν τους μεγάλο υγειονομικό ενδιαφέρον ως ενδιάμεσοι ξενιστές του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου, τους φιλαρίασης και των ιογενών εγκεφαλίτιδων.

Προστασία από τα κουνούπια

Ως γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, περιορίζοντας τα σημεία εκείνα μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους, δηλαδή τα σημεία όπου υπάρχει στάσιμο νερό (δοχεία- βαρέλια νερού που δεν χρησιμοποιούμε, ποτίστρες ζώων, πιατάκια από γλάστρες, παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό, ακάλυπτοι βόθροι, βουλωμένα-γεμάτα με νερό αυλάκια ομβρίων υδάτων). Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα ενώ αποφεύγουμε να είμαστε ιδρωμένοι μετά το σούρουπο. Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες-κουνουπιέρες) στα παράθυρα και στα ανοίγματα του σπιτιού, κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι στην αυλή μας, χρησιμοποιούμε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή εντομοκτόνα τύπου ταμπλέτας, αεροζόλ, φιδάκι κλπ. Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος έλκουν λιγότερο τα κουνούπια ενώ οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά λειτουργούν απωθητικά.

Για το άρθρο αυτό εργάστηκαν οι:
Συμεών Μαρνασίδης, Γεωπόνος
Ιωάννης Γρηγοριάδης, Επόπτης Δημόσιας Υγείας
Ιωάννης Τσακίρης, Γεωπόνος

πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου