Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εντός Ιουλίου η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου ενώ επίκειται και πακέτο πληρωμών ύψους 160 εκατ. ευρώ για εξόφληση ενισχύσεων

Καλά νέα για τους αγρότες προέκυψαν από την συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, 7 Ιουλίου, την οποία παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καυσίμων των αγροτών. Ο υπουργός τόνισε ότι έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους συντελεστές υπολογισμού της επιστροφής φόρου από τα συναρμόδια υπουργεία και ότι μετά τη δημοσίευσή της θα είναι όλα έτοιμα για να δοθεί η εντολή πληρωμής με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είχαμε δεσμευθεί ότι θα δοθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου», ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό. Επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό ότι ακόμα και το μηχανογραφικό με τα ονόματα των δικαιούχων είναι έτοιμο. Βέβαια τα νέα για επικείμενες πληρωμές δεν σταματούν στο αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες πληρωμή 43 εκατ. ευρώ από το εθνικό απόθεμα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (άρθρο 68) (κάτι που έχει ήδη γράψει ο ΑγροΤύπος) και για τους Νέους Αγρότες.

Επίσης, στο τέλος Ιουλίου αναμένεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης η οποία θα περιλαμβάνει την εξόφληση (30%) του 2010 και τα υπόλοιπα των ετών 2007-2009.

Ειδικότερα οι πληρωμές που ανακοίνωσε ο υπουργός από 15/7 έως 15/8 είναι οι εξής:


  • Πληρωμή υπολοίπων ενιαίας ενίσχυσης του 2010
  • Πληρωμή του εθνικού αποθέματος και των νέων διακιωμάτων του άρθου 68 του 2011
  • Πληρωμή υπολοίπων της συνδεδεμένης ενίσχυσης Βάμβακος του 2007 και του 2008
  • Πληρωμή πρώιμης συνταξιοδότησης Ιουλίου – Αυγούστου
  • Πληρωμή υπολοίπων εξισωτικής 2007 – 2008 – 2009
  • Εξόφληση το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής του 2010

Συνολικά 160 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες.

ΚΑΠ και Κοινοτικά κονδύλια


Τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στα θέματα της Νέας ΚΑΠ τονίζοντας ότι υπάρχει μείωση των κονδυλίων «αλλά μικρότερη από αυτή που φαντάζονταν κανείς». Στην ανακατανομή των ενισχύσεων επιλέγεται ένα σύστημα το οποίο – σύμφωνα με τον ίδιο – τελικά δεν είναι τόσο αρνητικό όσο θεωρούσαμε αρχικά. «Η μάχη θα δοθεί μέχρι τις αρχές του 2013. Μένει ακόμα να μιλήσουμε για το πρασίνισμα της ΚΑΠ, τους ενεργούς αγρότες κ.α.», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και πρόσθεσε: «Η ελάχιστη μείωση για την χώρα μας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα 3% - 4%, χάνουμε δηλαδή τον χρόνο περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε φήμες που ανέφεραν ότι εξαιτίας του Μεσοπρόθεσμου θα μειωθούν τα κοινοτικά κονδύλια, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «ο Μπαλτατζής δεν υπακούει στον ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί ως έχει χωρίς καμία περικοπή».

πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου