Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου η κύρια αιτία των ζημιών στις καλλιέργειες ροδιάς

Στις ζημιές από παγετό στις φυτείες της ροδιάς κατά την περίοδο 2010 – 2011 αναφέρεται το φύλλο της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής αγροτικής εφημερίδας ΑγροΤύπος. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί παραγωγοί έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις δέντρων ροδιάς, κυρίως της ποικιλίας Wonderful αλλά και άλλων ποικιλιών, στην Αργολίδα, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στα Γιαννιτσά, στην Ξάνθη, στη Λάρισα και στα Φάρσαλα, στο Κιλκίς, στη Δράμα στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Φθιώτιδα στην Αιτωλοακαρνανία και αλλού. Κατά την περίοδο 2010 – 2011, σε πολλά κτήματα μελών της Ομάδας αλλά και άλλων παραγωγών, που συνεργάζονται με άλλους φορείς ή είναι ανεξάρτητοι, παρατηρήθηκαν ξηράνσεις κλαδιών, βραχιόνων και ολόκληρων δένδρων. Το φαινόμενο αυτό έγινε αντιληπτό κυρίως από την έναρξη της βλάστησης την άνοιξη 2011 και στη συνέχεια.
Οι ζημιές αυτές παρατηρούνται κυρίως σε δένδρα με ηλικία ενός, δύο, τριών χρόνων, αλλά και σε δένδρα με ηλικία 4 και 5 χρόνων.
Στα ζημιωμένα κτήματα το ποσοστό ζημιάς είναι από 20 μέχρι 100% και οι μεγαλύτερες ζημιές συναντώνται σε κτήματα στους νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Πιερίας, Κιλκίς, Πέλλας και Λάρισας.

πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου