Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μεγάλες οι ζημιές στην καλλιέργεια ροδιάς σε πολλές περιοχές της χώρας

Σύμβολο ευημερίας, αφθονίας, πλούτου, γονιμότητας και καλοτυχίας το ρόδι «εισέβαλε» στην ζωή των Ελλήνων αγροτών πριν από μερικά χρόνια, ως μια δυναμική καλλιέργεια που μπορούσε να φέρει χρήματα στις τσέπες τους.
Σήμερα όμως τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η καλλιέργεια βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί μετά τις εκτεταμένες ζημιές που παρατηρήθηκαν τελευταία, αποκαλύπτοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία του δένδρου να αντέξει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους παγετούς ορισμένων περιοχών. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που καταγγέλλουν ότι και το υπουργείο δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, ούτε ενημέρωσε τους παραγωγούς για τον πιθανό κίνδυνο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ η ροδιά θεωρείται προωθούμενη καλλιέργεια δεν έχει ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης. Τι συνέβη όμως και η άλλοτε πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια της ροδιάς έχει απογοητεύσει μεγάλη μερίδα παραγωγών;Όλα ξεκίνησαν από τις φετινές ζημιές οι οποίες αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρο που οφείλονταν. Ζημιές, που ήρθαν σε μια χρονιά κατά την οποία οι περισσότεροι παραγωγοί ανέμεναν να συγκομίσουν την πρώτη τους μεγάλη παραγωγή αφού μέχρι και πέρσι οι ροδιές «έδιναν» μειωμένες αποδόσεις λόγω του… νεαρού της ηλικίας τους.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική αγροτική εφημερίδα ΑγροΤύπος, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου του 2011.

πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου