Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εγκρίθηκαν τα 210 εκατ. ευρώ, παραμένει το ρωσικό εμπάργκο

Εγκρίθηκε τελικά η χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 210 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς κηπευτικών που έχουν υποστεί ζημιές από την επιδημία του βακτηρίου E.coli. H πρόταση του επιτρόπου Ντατσιάν Τσιόλος συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή διαχείρισης και τελικά εγκρίθηκε, παρά την αντίθεση ορισμένων κρατών. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία καταψήφισαν την πρόταση της Κομισιόν ζητώντας υψηλότερα κονδύλια, ενώ  από την ψηφοφορία απείχαν η η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Αυστρία και η Ρουμανία. Καθώς δεν συγκεντρώθηκε η αναγκαία ειδική πλειοψηφία, η Κομισιόν ουσιαστικά πέρασε μόνη της την πρόταση, έχοντας συμφωνήσει εξαρχής μια ειδική διαδικασία με τα κράτη μέλη.

 
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο, 18 Ιουνίου και δεν διαφέρει πολύ από την αρχική πρόταση. Διατηρείται ο προϋπολογισμός των 210 εκατ. ευρώ για πέντε προϊόντα: αγγούρια, ντομάτες, μαρούλια, πιπεριές και κολοκυθάκια.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν θα αποζημιώσουν μέρος των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις 26 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακοινώσουν στην Κομισιόν ως τις 22 Ιουλίου το ύψος των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν αναλόγως.
 
Ρωσική αδράνεια

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη "βαθιά δυσαρέσκειά" της σχετικά με τη διατήρηση του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί το θανατηφόρο βακτήριο E.coli, παρά την υπόσχεση της Μόσχας ότι θα άρει το εμπάργκο αυτό.
"Η Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη βαθιά δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην έχει τεθεί σε εφαρμογή η άρση του ρωσικού εμπάργκο η οποία αποφασίσθηκε από τους προέδρους (Ντμίτρι) Μεντβέντεφ και (Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο κατά τη σύνοδο κορυφής (ΕΕ-Ρωσίας)", υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε."Η πηγή της μόλυνσης από το E.coli έχει σαφώς εντοπιστεί και εξαλειφθεί από την αγορά και αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι δεν υπάρχει πια δικαιολογία" γι' αυτό το εμπάργκο, δήλωσε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

πηγή: agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου