Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ανήσυχοι οι βαμβακοπαραγωγοί με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων για το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις

Την ανησυχία τους εκφράζουν στον ΑγροΤύπο πλήθος βαμβακοπαραγωγών για το τι μέλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι, από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις. Οι αποζημιώσεις αφορούν συνολικά 33.000 βαμβακοπαραγωγούς ενώ το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό το διάστημα συντάσσονται τα πορίσματα για τις ζημιές από τις βροχές προκειμένου να αποζημιωθεί πρώτα η βροχόπτωση και αμέσως μετά η διαδικασία είναι να ανοίξει ο φάκελος των ΠΣΕΑ για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν....
βαμβακοπαραγωγοί, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν ανακοίνωσε το ύψος των αποζημιώσεων και τους δικαιούχους παραγωγούς είχε υποσχεθεί ότι τα χρήματα θα δοθούν έως το τέλος Μαΐου.
«Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση. Η δέσμευση ήταν για Μάιο. Οι αποζημιώσεις αφορούν περίπου 1 εκατ. στρέμματα. Κακώς δεν δίδονται και οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και η επιστροφή στο πετρέλαιο γιατί ο κόσμος τα έχει ανάγκη», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, το μέλος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Καρδίτσας, κ. Δημήτρη Σδράκα, στον ΑγροΤύπο. «Είχαμε ζημιές σε μεγάλο ποσοστό και από το σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις κανείς δεν ξέρει τίποτα ακόμα. Αναμένουμε όπως αναμένουμε και για το πετρέλαιο. Πριν από ένα περίπου μήνα όταν είχα επισκεφθεί το ΥπΑΑΤ ο γενικός γραμματέας μας είχε πει ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Οι παραγωγοί όπως είναι φυσικό ανησυχούν. Η ανησυχία εντείνεται και με όλα αυτά που ακούγονται για την 5η δόση που αναμένει η χώρα μας από το ΔΝΤ».
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 50.593 βαμβακοπαραγωγούς. Δεν αποζημιώνονται οι 9.284 επειδή είχαν αύξηση της παραγωγής σε σχέση με την περσινή περίοδο. Επίσης δεν αποζημιώνονται 8.546 που είχαν απώλειες μέχρι 20% στην παραγωγή τους. Έτσι αποζημιώνονται δυνητικά 32.463. Από ΕΛΓΑ αποζημιώνονται για ζημιές από βροχοπτώσεις ενώ για ζημιές που προκλήθηκαν από το πράσινο σκουλήκι από ΠΣΕΑ.
Παράλληλα, στις αρχές Απριλίου ο κ. Σκανδαλίδης είχε κάνει γνωστό ότι επρόκειτο να συσταθούν επιτροπές από τον ΕΛΓΑ οι οποίες θα μελετήσουν - θα αξιολογήσουν όλα τα στοιχεία και θα συντάξουν πορίσματα εκτίμησης τα οποία θα είναι οριστικά και τελεσίδικα.

πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου