Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

 Ετοιμαστείτε για αιτήσεις στα βιολογικά

Προκηρύξεις συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ μόνο για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις ξεκινά από τις αρχές Ιουλίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη 1 Ιουνίου ο υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης. Πρώτα σε προτεραιότητα έρχονται τα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και της απονιτροποίησης, καθώς η ανάγκη για ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αντίστοιχα, η παράταση ή προκήρυξη του προγράμματος για την αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης έχει αναχθεί σε πολιτικό «στοίχημα» για όλες τις κυβερνήσεις, αφού οι πιέσεις για περισσότερο ζεστό χρήμα στην αγροτική οικονομία έχουν γίνει αφόρητες, ανεξάρτητα από το αν τηρούνται τα προσχήματα…
 
Τόσο ο υπουργός όσο και ο ειδικός γραμματέας, Βαγγέλης Διβάρης, επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα στο προηγούμενο φύλλο της Agrenda, όπου αποκαλύψαμε ότι ένα μέρος των ήδη δικαιούχων θα έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τις συμβάσεις του μέχρι το τέλος του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δηλαδή για άλλα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας, ο κ. Διβάρης είπε ότι: «Οι γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, όσες υπογράφονται, είναι πάντα για μια πενταετία. Με εξαίρεση αυτές που είναι ήδη σε ισχύ και τις οποίες μπορούμε να παρατείνουμε μέχρι το τέλος της περιόδου. Δηλαδή, όποια καινούρια σύμβαση υπογράφεται, υπογράφεται για μια πενταετία. Αυτό λέει ο κανονισμός. Μας δίνει όμως ο κανονισμός το δικαίωμα αυτές, οι οποίες είναι ακόμα σε ισχύ, να τις παρατείνουμε μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2013 κι αυτό θα κάνουμε. Βεβαίως μια σύμβαση η οποία θα υπογραφεί σήμερα θα φτάσει μέχρι το 2016. Δεν θα είναι παραπάνω. Και δεν θα είναι και πολύ μεγάλα τα ποσά», που θα επιβαρύνουν την επόμενη προγραμματική περίοδο, εξήγησε ο κ. Διβάρης και έκλεισε λέγοντας: «Δεν θα έχουμε αυτό το οποίο είχαμε σε αυτή την περίοδο, όπου το πρόγραμμα στην ουσία ήταν υποθηκευμένο κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος».
Αναλύοντας την πορεία των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων από δω και πέρα, ο κ. Σκανδαλίδης περιέγραψε ως εξής τον σχεδιασμό του υπουργείου:
«Για τις πολυαναμενόμενες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις. Στις αρχές Ιουλίου ανακοινώνονται προκηρύξεις ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:
● Τη βιολογική γεωργία, 140 εκατ. ευρώ και τη βιολογική κτηνοτροφία, 45 εκατ. ευρώ.
● Την απονιτροποίηση, 125 εκατ. ευρώ.
● Την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων, 20 εκατ. ευρώ.
● Τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς 120 εκατ. ευρώ (σ.σ. ολοκληρωμένη διαχείριση 60 εκατ. ευρώ και αμειψισπορά ποτιστικών χωραφιών 60 εκατ. ευρώ).
Ακολουθεί η προκήρυξη των δράσεων για τον Ελαιώνα της Άμφισσας και τον αμπελώνα της Θήρας, 7 εκατ. ευρώ κι έπειτα για: Την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας στα νησιά με 8 εκατ. ευρώ, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ύψους 20 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση των απειλούμενων φυλών αγροτικών ζώων).
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνω ότι μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων προγραμματίστηκαν και προκηρύσσονται συνολικά 63 εκατ. ευρώ υπέρ της κτηνοτροφίας.»

πηγή: agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου