Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Τους 5.368 φτάνουν οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι επενδυτές για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης

Τους 5.368 φτάνουν μέχρι και σήμερα οι εγγεγραμμένοι – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – στο ηλεκτρονικό σύστημα των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης. Ωστόσο, ελάχιστοι (λιγότεροι από 20) υποψήφιοι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε οριστικοποίηση των φακέλων. Επίσης, σύμφωνα με όσα μας δηλώνουν οι μελετητές, είναι ικανοποιημένοι με την παράταση έως την 20η Ιουλίου ωστόσο επαναλαμβάνουν ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί επιτέλους το σύστημα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. 
Πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το υπουργείο ΑΑΤ, προκειμένου να ολοκληρώσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες και δεδομένου ότι πια δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου ενδέχεται να «κατεβάσει» για δύο με τρεις ημέρες το σύστημα ώστε εν συνεχεία να λειτουργήσει κανονικά και με την οριστική του μορφή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός των προβλημάτων στην σύνταξη ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δόθηκε η παράταση είναι προκειμένου να «ωριμάσουν» οι επενδύσεις όπως στην κτηνοτροφία και την μεταποίηση, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
«Η παράταση δόθηκε για να εξυπηρετηθούν και οι μελετητές ως προς το έργο τους αλλά και για να ωριμάσουν οι επενδύσεις που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Διότι είναι εύκολο να πούμε ότι κλείνουμε την προκήρυξη αλλά τα επενδυτικά σχέδια που θα έμπαιναν μέσα στην πλειοψηφία τους θα αφορούσαν την φυτική παραγωγή και επενδύσεις σε τρακτέρ. Ο στόχος του προγράμματος όμως είναι να προσελκύσει και επενδύσεις οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερη ωριμότητα για αν ενταχθούν όπως είναι οι επενδύσεις στην κτηνοτροφία και την μεταποίηση», δηλώνουν χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο πηγές του ΥπΑΑΤ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά την παράταση έως την 20η Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην θεώρηση του απογραφικού δελτίου της εκμετάλλευσης από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μέχρι την 20η Ιουνίου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τυποποιημένο έντυπο το οποίο το συμπληρώνει ο υποψήφιος και το θεωρεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα.

Μελετητές

Από την πλευρά τους οι μελετητές δηλώνουν ικανοποιημένοι με την παράταση ωστόσο τονίζουν ότι μένουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες να λυθούν. «Η παράταση είναι θετικό όμως δεν λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα. Όταν τρεις μέρες πριν την παράταση αλλάζουν την ηλεκτρονική φόρμα (αλλαγές σε θέματα που αφορούν την άρδευση) στο σύστημα και αυτή δεν ξέρουμε αν θα είναι η τελική τότε καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε. Επίσης υπάρχουν ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο μελετητής από την Καλαμάτα, κ. Γιώργος Αγγελής.

Παράταση

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή δόθηκε νέα παράταση για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης. Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης μετατίθεται στις 20 Ιουλίου του 2011 και της υποβολής της έντυπης μορφής 15 ημερολογιακές ημέρες μετά την ημερομηνία ηλεκτρονικής οριστικοποίησης της αίτησης. Καταληκτική ημερομηνία όμως για την θεώρηση των απογραφικών δελτίων υφιστάμενης κατάστασης των εκμεταλλεύσεων των υποψηφίων είναι η 20η Ιουνίου του 2011.

πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου