Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η αύξηση των μονάδων μανιταροκαλλιέργειας θα πρέπει να ακολουθεί την ζήτηση τονίζουν άνθρωποι της αγοράς

Την προσοχή σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την μανιταροκαλλιέργεια εφιστά ο γεωπόνος και συνιδιοκτήτης της Εταιρίας «Μανιτάρια Δίρφυς», κ. Ελευθέριος Λαχουβάρης, αφού σύμφωνα με τον ίδιο στο άμεσο μέλλον αναμένεται υπερπληθώρα του προϊόντος στην ελληνική αγορά με ανάλογο αντίκτυπο και στις τιμές. Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει στον ΑγροΤύπο ότι σε αυτή την κατάσταση ουσιαστικά ήρθαν να προστεθούν και τα Σχέδια Βελτίωσης μέσω των οποίων θα αυξηθούν κατά πολύ οι μονάδες. «Χρειάζεται προσοχή με τις μεγάλες μονάδες. Οι μικρές μονάδες είναι βιώσιμες ενώ οι μεγάλες όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Λαχουβάρης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο:» η καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους είναι αρκετά αναπτυγμένη στην Ελλάδα. Του Agaricus είναι ελάχιστα (συνολικά 800 τόνοι τον χρόνο). Τα μανιτάρια που παράγουμε διοχετεύονται στο σύνολό τους στην ελληνική αγορά. Για την καλλιέργεια του πλευρώτους στην χώρα μας υπάρχουν 47 μονάδες καλλιέργειες άλλες πιο μικρές της τάξεως των 2 τόνων το μήνα και άλλες πιο μεγάλες της τάξεως των 10 έως 20 τόνων το μήνα».
Τιμές
Σε ερώτησή μας για το θέμα των τιμών ο κ. Λαχουβάρης δηλώνει: «Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στο ελληνικό μανιτάρι είναι πάρα πολύ καλή. Όσον αφορά στις τιμές υπάρχουν σκαμπανεβάσματα όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα. Αυτή την στιγμή η λιανική τιμή του είναι στα 2,25 ευρώ το σκαφάκι ή 4,5 ευρώ το κιλό. Μια καλή τιμή για τον παραγωγό».
Και προσθέτει: «Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αλλά θέλει προσοχή με τις μεγάλες μονάδες. Οι μικρές μονάδες είναι βιώσιμες, οι μεγάλες όχι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια έξαρση στην κατασκευή μονάδων τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά πλέον δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε παραγωγικά. Πλέον και με τα σχέδια βελτίωσης έχουν καταθέσει φακέλους για πάρα πολλές μονάδες και πραγματικά δεν ξέρουμε που θα πάει το πράγμα. Μέχρι στιγμής η αύξηση των μονάδων ακολουθούσε την ζήτηση των καταναλωτών. Από τώρα και στο εξής θα υπάρχει μια υπερπληθώρα του προϊόντος στην ελληνική αγορά».

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου