Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Στάση αναμονής για την τιμή στο ρύζι. Προβληματίζουν τα αποθέματα

Στάση αναμονής κρατούν οι παραγωγοί στις ρυζοπαραγωγικές περιοχές της χώρας όσον αφορά τις τιμές που θα «πιάσει» φέτος το προϊόν. Το αλώνισμα ξεκίνησε δειλά – δειλά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου και καλλιεργείται το 75% περίπου του εγχώριου ρυζιού ωστόσο στις Σέρρες και την Αιτωλοακαρνανία ο αλωνισμός πρόκειται να αρχίσει σε περίπου 10 ημέρες. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν ακόμα αποθέματα ρυζιού στην χώρα μας. Λίγα μεν αλλά υπάρχουν, πράγμα που σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς ίσως έχουν αντίκτυπο και στην διαμόρφωση της τιμής. «Βρισκόμαστε στην φάση της αναμονής. Το ρύζι είναι στο στάδιο ωρίμανσης και σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινήσουμε το αλώνισμα. Όσον αφορά τις τιμές πιστεύω ότι θα κυμανθούν όπως και πέρσι όμως επειδή υπάρχουν αποθέματα ίσως πιέσει τις τιμές προς τα κάτω», δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Ανεσιάδης, διευθυντής της ΕΑΣ Σερρών.......


 

Εν τω μεταξύ σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών IGC, όσον αφορά το ρύζι, «τα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος στην Ταϋλάνδη, έχουν εκτινάξει τις τιμές σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τις προοπτικές να διατηρούνται ευνοϊκές».

Σέρρες


Για την κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στις Σέρρες, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον διευθυντή της ΕΑΣ Σερρών, κ. Αντώνη Ανεσιάδη ο οποίος μας αναφέρει: «Βρισκόμαστε στην φάση της αναμονής. Το ρύζι είναι στο στάδιο ωρίμανσης και σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινήσουμε το αλώνισμα. Η καλλιέργεια μέχρι στιγμής έχει πάει καλά αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει με τον καιρό. Στην περιοχή φέτος τα στρέμματα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρσι, στα 40.000 στρέμματα. Όσον αφορά τις τιμές πιστεύω ότι θα κυμανθούν όπως και πέρσι όμως επειδή υπάρχουν αποθέματα ίσως πιέσει τις τιμές προς τα κάτω».
Και προσθέτει: «Το 2010 οι τιμές ήταν κατά μέσο όρο από 28 έως 32 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές αν κρατηθούν θεωρούνται καλές τιμές. Το καλό με το ρύζι είναι ότι ως προϊόν δεν έχει τα σκαμπανεβάσματα που έχουν άλλα αγροτικά προϊόντα. Έχει μια σταθερότητα. Στις Σέρρες η ποικιλία που βγάζουμε είναι κυρίως η Καρολίνα».
Σε ερώτησή μας για το πόσα στρέμματα ρύζι καλλιεργούνται συνολικά στην Ελλάδα ο κ. Ανεσιάδης μας πληροφορεί ότι: «Στην χώρα μας φέτος έχουν καλλιεργηθεί συνολικά πάνω από 230.000 στρέμματα. Τα περισσότερα στρέμματα είναι στην Θεσσαλονίκη, ακολουθούν οι Σέρρες και μετά λιγότερα στρέμματα έχουν στην Αιτωλοακαρνανία κ.α.

Θεσσαλονίκη


Την ίδια στιγμή στην Θεσσαλονίκη ο αλωνισμός του ρυζιού μόλις ξεκίνησε. Σε επικοινωνία μας με τον παραγωγό κ. Σωτήρη Παρλαπάνη, στην περιοχή της Χαλάστρας, αναφέρει: «Δειλά – δειλά από χθες (12/9) στην περιοχή μας ξεκίνησε ο αλωνισμός. Η ρυζοκαλλιέργεια είναι μια δυναμική καλλιέργεια για τον νομό Θεσσαλονίκης και εδώ καλλιεργείται το 75% της εγχώρια καλλιέργειας ρυζιού. Όσον αφορά το 2011 η καλλιέργεια μέχρι στιγμής πήγε καλά αφού είχαμε ένα βατό καλοκαίρι για την περιοχή και το ρύζι θα έχει και καλές αποδόσεις και ποιοτικά θα είναι καλό». Για το πως έχει η κατάσταση φέτος, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης "Ν. Ομοσπονδία", κ. Κώστα Γιαννόπουλο ο οποίος συμφώνησε με την γνώμη του κ. Παρλαπάνη.

Τιμή στην Θεσσαλονίκη


Επίσης ο κ. Παρλαπάνης, αναφερόμενοσ στο θέμα των τιμών μας δήλωσε: «Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι με το θέμα της τιμής. Συγκεκριμένα σήμερα η τιμή του είναι στα 26 λεπτά/κιλό. Ενώ πουλήσαμε την άνοιξη έως και 32 λεπτά/κιλό σήμερα το ρύζι πωλείται στην τιμή που προανέφερα. Μια τιμή όμως που δεν καλύπτει το κόστος της παραγωγής. Με αυτή την τιμή ο παραγωγός θα σκεφτεί αν θα καλλιεργήσει και του χρόνου. Η πτώση της τιμής οφείλεται και σε ένα μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το καλοκαίρι ήρε την απαγόρευση που υπήρχε για τις Τρίτες χώρες και εισήχθησαν περίπου 200.000 – 300.000 τόνοι ρυζιού. Καλύφθηκαν οι ανάγκες και έπεσε η ζήτηση για το ελληνικό ρύζι. Θα πρέπει να πούμε ότι το 60% του ελληνικού προϊόντος πάει σε εξαγωγές». Καταλήγοντας ο κ. Παρλαπάνης προτείνει ότι στην περίπτωση της καλλιέργειας του ρυζιού «θα έπρεπε να έχει μια τιμή κατωφλίου στα 30 λεπτά ώστε να ξέρει και ο παραγωγός όταν θα καλλιεργήσει τι τιμές θα απολαύσει. Ειλικρινά αναρωτιέμαι με τέτοιες τιμές πως οι παραγωγοί θα μπορέσουν να πληρώσουν φέτος τις υποχρεώσεις τους».

Αιτωλοακαρνανία


Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με το μέλος της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, κ. Νίκο Φραγκούλη ο οποίος μας ανέφερε για την περιοχή του: «Στην περιοχή μας έχουν καλλιεργηθεί γύρω στις 4.500 στρέμματα. Αναμένεται μια παραγωγή γύρω στις 3.000 τόνους. Τιμές δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα. Ακούγονται διάφορες πληροφορίες όμως δεν ανταποκρίνονται ακόμα στην πραγματικότητα. Άλλωστε ο αλωνισμός θα ξεκινήσει σε περίπου 10 ημέρες».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου