Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Με πράξη στα 57 λεπτά το κιλό η πρώτη παραλαβή βάμβακος

Με σύμμαχο το δολάριο αλλά και την καλοκαιρία που διευκολύνει την έναρξη της συγκομιδής (πρώτο χέρι) με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αρχίζουν αυτή την εβδομάδα οι παραδόσεις σύσπορου βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Οι πληροφορίες ότι ιδιωτική καθετοποιημένη μονάδα (εκκοκκιστήριο και κλωστήριο) της Καρδίτσας πληρώνει για παραδόσεις στις εγκαταστάσεις της 57 λεπτά το κιλό, δημιουργεί θετικό κλίμα στην αγορά, την ώρα που οι υπόλοιποι «παίκτες» εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί, χωρίς καμία διάθεση να αποκλίνουν από την πορεία που χαράσσουν οι τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.....


Μ’ αυτή την έννοια, σήμερα (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου) τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο Σικάγο κυμαίνονται στα 101,35 σεντς ανά λίμπρα, τιμή η οποία αντιστοιχεί σε 54,8 λεπτά το κιλό για το σύσπορο. Από την τιμή αυτή τα εκκοκκιστήρια, έχοντας ως δεδομένο το κέρδος του σπόρου, υπολογίζουν άλλα 2 λεπτά το κιλό περίπου, κάτι που εξασφαλίζει για τους παραγωγούς μια τιμή περί τα 53 λεπτά το κιλό.
Με εξασφαλισμένη λοιπόν τη «συμμαχία» του δολαρίου (αυτή τη στιγμή κινείται περί το 1,35 η ισοτιμία με το ευρώ) η ισχυροποίηση του οποίου βοηθάει τις τιμές στο βαμβάκι, ο δεύτερος ισχυρός σύμμαχος των παραγωγών αυτές τις μέρες θα πρέπει να είναι ο καιρός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Αgrenda, αντίθετα δεν μπορούν να ελπίζουν πολύ στη βοήθεια των συνεταιριστικών οργανώσεων του χώρου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εξελιχθεί σε περιφερειακούς παίκτες.
Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ Λάρισας έχει βγει τελείως από το παιχνίδι, ενώ ο έλεγχος της εκκόκκισης του προϊόντος έχει περάσει σε λίγα χέρια, με τους εκκοκκιστές Μάρκου και Καραγιώργο να κυριαρχούν στις βαμβακοπαραγωγές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, ακολουθώντας μάλιστα σκληρή γραμμή, μετά την ενοικίαση των εκκοκκιστικών μονάδων της Ένωσης Λάρισας.
Τα μετρητά είναι «βασιλιάς» κι αυτό θα πρέπει να το έχουν στο νου τους φέτος οι παραγωγοί, που αυτή την εβδομάδα βγάζουν τις μηχανές στα χωράφια. Όσον αφορά την παραγωγή, οι στρεμματικές αποδόσεις εκτιμώνται ικανοποιητικές, αν και ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αφού κρίσιμη παράμετρος για την ποιότητα του βαμβακιού είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από δω και πέρα, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Δεδομένου ότι η σοδειά μας είναι μερικές μέρες όψιμη, αν η ποιότητα είναι καλή φέτος, το ελληνικό βαμβάκι θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφού το αμερικανικό προϊόν εμφανίζει σημαντική έλλειψη.
Στο μέτωπο της αγοράς τώρα, οι περσινές τιμές-ρεκόρ, όπως ήταν φυσικό, αύξησαν παγκοσμίως τις καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες στους αγρότες.
Το 2010 λόγω χαμηλών αποθεμάτων, υψηλής ζήτησης και ανοδικών τιμών ήταν «εύκολες» οι πωλήσεις. Φέτος, όμως, η αγορά χαρακτηρίζεται από ελάχιστες προπωλήσεις, πτώση της ζήτησης και διόρθωση των τιμών.
Για την ώρα, στην εγχώρια αγορά οι εμπορικοί οίκοι αγοράζουν μικρές ποσότητες, ενώ οι Τούρκοι κλώστες εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική παραγωγή. Οι τιμές συσπόρου κυμαίνονται στα 50 με 55 λεπτά το κιλό, αν και το μεγαλύτερο ζήτημα των εκκοκκιστών φέτος είναι η έλλειψη ρευστότητας λόγω οικονομική κρίσης.
Όμως, σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς, η ζήτηση από την Τουρκία θα πιέσει τους εκκοκκιστές και δεν θα επιτρέψει την αποθεματοποίηση, αφού θα υπάρχει ανάγκη «ρευστού» προκειμένου να πληρωθούν οι παραγωγοί.
Σοβαρή προσπάθεια καλύτερης διαπραγμάτευσης στο βαμβάκι ξεκινούν φέτος ομάδες βαμβακοπαραγωγών από 7 νομούς της χώρας (Δράμα, Μαυροθάλασσα Σερρών, Βοιωτία, Δυτική Θεσσαλονίκη, Έβρος, Καβάλα και Φθιώτιδα), οι οποίοι ετοιμάζουν ένα «κοινό συμβόλαιο» προς τα εκκοκκιστήρια. Σ’ αυτό δεν αναγράφεται κατώτατη τιμή, όμως απαιτείται η καταβολή 5 ευρώ επιπλέον για βαμβάκια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. «Περιμένουμε την αντίδραση των επιχειρηματιών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος Φωτολίβους Δράμας.

πηγή: agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου